Overname en overlaten van een onderneming: kansen voor starters en vooruitziende ondernemers

Binnenkort organiseert VLAIO, samen met verschillende partners, de Week van de Bedrijfsoverdracht. Ondertussen staat deze week al enkele jaren op de planning, omdat het ook een thema is waarin veel kansen en opportuniteiten vervat zitten voor zowel startende ondernemers als ondernemers die uitkijken naar hun pensioen of hun zaak wensen over te laten. In dit artikel trachten we de essentie van dit brede onderwerp samen te vatten en enkele interessante zaken uit te lichten.

Overname

Als starter wordt er meestal gedacht aan het uit de grond stampen van een gloednieuw bedrijf en liefst op basis van een sterk of origineel concept. Maar wat als u nu een reeds goed functionerend bedrijf zou overnemen als starter? Het biedt in ieder geval tal van voordelen: u moet niet op zoek gaan naar kapitaal, de ervaren werknemers, klanten en producten zijn reeds aanwezig en hebben een plaats verworven in de markt. Het loont dus om dit als alternatief te bekijken wanneer u aan uw ondernemersverhaal wilt beginnen.

De voorbereiding is cruciaal om een overnametraject te doen slagen, maar gelukkig staat u er niet alleen voor. Op sterkondernemen.be van VLAIO staan verschillende coachings- en adviestrajecten die u kunt volgen. U kunt ze hier terugvinden. U kunt ook een beroep doen op subsidies via de kmo-portefeuille, wanneer u zich laat begeleiden door experten.

Overlaten

Misschien begint u na te denken over het overlaten van uw bedrijf omwille van een naderend pensioen of omdat u een andere richting uit wilt gaan. Ook als overlater dient u een stevige voorbereiding aan de dag te leggen voordat u de bedrijfsoverdracht kunt laten plaats vinden. Dit kan een behoorlijk tijdrovend proces zijn. In de databank van VLAIO staan initiatieven rond overdracht waarbij u zich kunt laten begeleiden, op maat van uw adviesvraag. Deze vindt u hier terug.

Op de website van VLAIO vindt u alle informatie terug over zowel overnemen als overlaten, via deze link.

Adviseren bij bedrijfsoverdracht

Als accountant, belastingadviseur of notaris kunt u waardevolle en ondersteunende  rol invullen voor de kandidaat-overnemer of overlater. Hoe u dat precies kunt doen, werd tijdens het webinar dat we samen met Overnamemarkt.be organiseerden uit de doeken gedaan. Enerzijds over hoe een succesvolle bedrijfsoverdracht in zijn werk gaat, anderzijds over het platform Overnamemarkt.be. U kunt het webinar steeds herbekijken via deze link.

Tijdens de Week van de Bedrijfsoverdracht kunt u aanvullend op 19/11 vanaf 14u live vragen stellen in de chat!

Overnamemarkt

De VLAIO-partner Overnamemarkt.be biedt een online overnameplatform waarbij overlaters, kandidaat-overnemers en overnamebegeleiders worden samengebracht. U kunt hier op zoek gaan naar een bedrijf om over te nemen, maar ook uw bedrijf online plaatsen voor overname. Daarnaast kunt u beroep doen op gratis adviesgesprekken, organiseren ze zitdagen en thematische avondsessies aan, zoals ‘Denk vroeger aan later’ en delen ze regelmatig tips en advies. Ook als economisch adviseur van een ondernemer kunt u terecht bij Overnamemarkt voor specifieke vragen of extra ondersteuning. Op de website www.overnamemarkt.be kunt u terecht voor hun volledige aanbod.

Tijdens de Week van de Bedrijfsoverdracht, van 15 tot 19 november 2021, zetten alle betrokken VLAIO partners de projecten en mogelijkheden op een rijtje en worden tal van boeiende activiteiten georganiseerd. Neem dus zeker een kijkje op www.weekvandebedrijfsoverdracht.be en vraag hier uw gratis informatiepakket aan!